Eikenprocessierups Bestrijding
De eikenprocessierups is ieder jaar weer een terugkomend fenomeen. De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessierupsvlinder. In de periode van april tot juli/augustus kan er veel overlast van de brandharen van de eikenprocessierups zijn. Zij kunnen voor veel overlast zorgen voor mens en dier.
Overdag zitten de rupsen bij elkaar in plakkaten en in nesten die ze maken van een spinsel van brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. De nesten bevinden zich meestal op de stammen of dikkere takken van eikenbomen. Vooral in de oksels van de takken kom je ze veel tegen. Omdat de rupsen van warmte houden zitten de nesten vooral aan de zonnige kant van de stam. Nesten kunnen variëren in grootte van het formaat van een tennisbal tot het formaat van een voetbal.
’s Nachts komen de rupsen uit hun nesten en gaan ze via spinseldraden ‘in processie’ op zoek naar voedsel. Is er gebrek aan voedsel dan gaan zij wederom ‘in processie’ op zoek naar een andere voedselbron in de omgeving. Ze hebben een verspeidingssnelheid van ongeveer 7,5 kilometer per jaar.
De voorkeur voor de eikenprocessieurps gaat uit naar de Europese eikensoorten, maar bij toenemende mate komen zij ook op Amerikaanse eikensoorten voor.
Eikenprocessierups risico
De gevolgen van de eikenprocessierups is zelden een risico voor de eik zelf, maar de gevolgen zijn het meest schadelijk voor mensen en dieren. Het lichaamsvreemde eiwit thaumetopoïne, dat vrijkomt uit de brandharen zorgt vooral voor huidirritaties, in zeer geringe mate kan het astmatische klachten of oogirritaties veroorzaken. Indien je klachten krijgt zorg dan eerste dat je de kleding verwijdert en spoel goed met lauwwarm water of verwijder de brandhaartjes met zelfklevende tape of folie. Ga niet wrijven en droog indien nodig met een haardroger. Verkoel de aangetaste zone eventueel met een ice-pack. Huidirritatie is meestal nog wel te bestrijden met een verkoelende zalf (zelf gebruiken we voornamelijk aambeienzalf), of raadpleeg de huisarts voor een antihistamine. Kleding die in aanraking is gekomen met de brandharen kunt u het beste wassen op 60 graden of hoger.
Huisdieren reageren vaak heftiger bij contact met de brandharen en contact op nemen me de dierenarts is dan geen overbodige luxe.
Bestrijding
Wat moet u doen als u een nest van de eikenprocessierups tegenkomt? Ga vooral niet zelf proberen om het nest te verwijderen, vaak verspreid u dan de haren en wordt het alleen maar erger, De brandharen van de eikenprocessierups behouden tot 8 jaar hun schadelijke werking. Laat daarom dus ook oude nesten verwijderen. Bel dus een gespecialiseerd bedrijf. Wij zijn een bedrijf dat al sinds 2006 aan eikenprocessierups-bestrijding doen. Zelfs op grootte hoogte zijn wij in staat om nesten te verwijderen. Voor het verwijderen van EPR zorgen wij eerst en vooral voor eigen veiligheid, daarom trekken wij een wegwerpoveral aan tapen de broekspijpen dicht, tapen de overal aan de handschoenen en tot slot ook nog een volgelaatsmasker om het gezicht te beschermen. Daarna verwijderen wij het nest.